Wandel Voetbal

Walking Football is een sportprogramma voor 60-plussers. De essentie van deze voetbalvorm is dat er tijdens het spel niet wordt gerend. Snelwandelen mag daarentegen wel. Het tactisch aspect van het voetballen krijgt hierdoor een nieuwe dimensie. Het aanspelen van de bal in de voeten in plaats van in de loop en het vrijlopen zijn veel belangrijker.

Walking Football is een van oorsprong Engelse vondst. Eredivisie en het
Nationaal Ouderenfonds heeft de spelvorm naar Nederland gehaald, verder uitgewerkt en via Betaald Voetbal Organisaties (BVO’s) geïntroduceerd als OldStars. In dit handboek spreken we over OldStars als het over het 20-wekenprogramma gaat pagina 40 en in alle andere gevallen over Walking Football.

GEZOND EN SOCIAAL
Veel 60-plussers kampen met (chronische) blessures of zijn niet fit waardoor ze niet (meer) of te weinig bewegen (zie kader Ouderen bewegen te weinig). Blessures of andere lichamelijke ongemakken zijn zelfs de belangrijkste reden dat 60-plussers stoppen met sporten. Een ongunstige ontwikkeling want sport en bewegen kunnen de gezondheid van deze groep juist positief beïnvloeden. Gelet op het feit dat het aandeel 60-plussers van de bevolking groeit,
is adequaat sportaanbod zoals Walking Football dus cruciaal. Daarnaast dient Walking Football nog een hoger doel: 60-plussers uit hun sociaal isolement halen en/of voorkomen dat zij daar in terecht komen (zie kader Strijd tegen eenzaamheid). In teamverband voetballen draagt bij aan het verwezenlijken van dit doel.

[bron: http://www.knvb.nl/downloads/bestand/1524/walking-football-handleiding]