Visie

Oprichting Friesche Voetbal Academie

De oprichting van de Friesche Voetbal Academie komt voort uit FAQ’s die al jaren regelmatig terugkomen als ik bij een voetbalclub kom kijken en aan de praat raak met (jeugd)bestuursleden en (jeugd)trainers. Ook op bijeenkomsten, georganiseerd door de KNVB, komen deze vragen iedere keer weer terug;

  • Kun jij een keer langskomen om onze jeugdtrainers te laten zien hoe je kunt trainen?
  • We hebben behoefte aan nieuwe oefenstof?
  • Wat moet een F- pupil weten en hoe kunnen we hem/haar helpen als coach?
  • Ze voetballen nog op een kluitje en dat wil ik er graag uit hebben, hoe doe je dat?

Het blijkt dus dat er veel vraag is naar hulp en ondersteuning van clubs en trainers in het opleiden van spelers op hun eigen niveau. Hoofddoel van de Friesche voetbal academie is dan ook om clubs te ondersteunen en hierdoor het Friese voetbal uiteindelijk naar een hoger plan te tillen.

eerste keer fva bij MKV september 2015 011

Hoe willen we dit realiseren?

Dit doen we volgens een visie die we de afgelopen jaren hebben ontwikkeld. Deze visie is een combinatie van de Zeister visie, welke is ontwikkeld door de KNVB, de visie vanuit Zeist staat onder andere voor speleigen bedoelingen, geen lange wachttijden met veel herhalingen, rekening houden met je groep en de juiste coaching /beïnvloeding. Te denken valt aan partijspelen en positiespelen met man-meer situaties.

Daarnaast de werkwijze van Wiel Coerver.  Hierbij werken we veel meer vanuit het individu, de bal onder controle krijgen. Hierbij kun je denken aan allerlei vormen gericht op een bepaalde technische vaardigheid, afhankelijk van het niveau van de deelnemer.

Bij o.a. L.A.C. “Frisia 1883” hanteerden we deze mix een aantal jaren en zie waar dit toe heeft geleid: Veel jeugdteams spelen op een erg hoog niveau en een groot aantal individuele spelers hebben de bal in verschillende situaties onder controle en kunnen vrij eenvoudig tegenstanders uitspelen.

Dit sterkt ons en toont de kracht van onze visie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.